Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
SD-WAN, şirketinizin cihaz ve ağ sistemlerini manuel optimizasyonlar yerine programlı ve sistematik bir şekilde yönetebilmenize olanak tanıyan yenilikçi bir teknolojidir. SD-WAN teknolojisi, sadece uzak kullanıcıları birbirine güvenli bir şekilde bağlamakla kalmaz, IoT cihazlarının uzak ağlar üzerinden kontrol edilmesine de kapı açar. SD-WAN IoT çözümleri sayesinde IoT cihazlarının yüksek veri hacmini yönetebilecek verimli ve güvenli bir ağ altyapısı oluşturabilir, güncel IoT uygulamalarının hayata geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
SD-WAN Nedir?
Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağı anlamına gelen SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking), geniş bant internet hizmetlerini çok yönlü şekilde kullanabileceğiniz sanal bir ağ mimarisidir. Güvenli veri paylaşımı için birimler arası veri aktarımı sağlayan geleneksel model, günümüz teknolojileri için çok optimal değildir. Geleneksel veri transferinde yaşanan gecikmeler, log hataları, bant genişliğinin boşa harcanması ve güvenlik zafiyetleri de performansı olumsuz yönde etkiler.
Şirketlerin bilgi teknolojileri (BT) departmanları, karmaşık ağ yapıları, yoğun veri trafiği ve güvenlik sorunları nedeniyle IoT sistemlerini kendi altyapılarına entegre etme konusunda tedirginlik yaşayabilmektedir. IoT entegrasyonları ile gelen yeni nesil SD-WAN çözümleri ise kurumsal güvenlik talimatlarına uyumu en üst seviyede korurken işletme performansını da kayda değer şekilde yükseltir. SD-WAN teknolojileri sayesinde SaaS ve bulut tabanlı uygulamalara sorunsuz erişim de sağlanabilir.
Uygulamaların stabil şekilde çalışmasına yardımcı olan SD-WAN yardımıyla mevcut trafiği iş akışına uygun olarak yönlendirebilirsiniz. WAN mimarisi en yalın haliyle kullanıldığı için şirketinizin ağ güvenliği artar ve veri akışı otomatize edilir. WAN üzerinden aktarılan veri trafiği, SaaS ve IaaS sağlayıcılarına güvenli ve hızlı bir şekilde yönlendirilir. İş üretkenliğini yükseltmeye yardımcı olan SD-WAN hem BT maliyetlerinizi azaltır hem de kullanıcı memnuniyetini bir üst noktaya taşır.
Neden Nesnelerin İnterneti (IoT) SD-WAN Bağlantısına İhtiyaç Duyar?
Nesnelerin İnterneti (IoT), öncelikli olarak güvenlik ve performans nedeniyle SD-WAN çözümlerine ihtiyaç duyar. Değişen trafiğe uygun olarak ağ performansını optimize etme, güvenlik risklerini bertaraf etme ve ölçeklenebilirliği sağlama amacıyla SD-WAN (Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağı) bağlantısı kullanılır. SD WAN IoT çözümlerinin bir arada kullanılmasını gerektiren nedenler ise şu şekilde özetlenebilir:
Ağ Performansı Optimizasyonu
Karmaşık algoritmalar ile çalışan IoT cihazları, geleneksel ağ altyapılarının taşımakta zorlanabileceği oranda yüksek veri üretimi gerçekleştirebilir. Yazılım tanımlı geniş alan ağı ise düz veri akışı yerine dinamik veri aktarımı sağlayarak trafiği olabilecek en doğru şekilde optimize eder. Kontrol altına alınan bant genişliği sayesinde kritik IoT verilerini düşük gecikme ve gerçek zamanlı olarak bir birimden diğer birime yönlendirebilirsiniz.
Ölçeklenebilirlik
Kolayca ölçeklendirilebilir olan IoT ağlarını projeye veya cihaz kapasitesine göre pratik bir şekilde optimize edebilirsiniz. SD-WAN sayesinde kritik altyapı güncellemelerine ihtiyaç duymadan ölçek büyütme veya küçültme yapabilirsiniz. Bulut çözümleri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan IoT ve SD-WAN sistemleri sayesinde verilerin saklanması, işlenmesi, silinmesi veya analiz edilmesi gibi işleri uzak sunucular üzerinden yönetebilirsiniz.
Üst Düzey Güvenlik
IoT trafiğini diğer ağ trafiğinden ayıran SD-WAN, veri segmentasyonuna uyumlu şekilde paylaşım yapılmasını sağlar. Aktarılan veriler dahili şifreleme ile yüksek katmanda tutularak hassas verilerin güvenliği artırılır. Genel ağ trafiğinden bağımsız olarak taşınan IoT verileri, güvenlik ihlali durumunda açığa çıkabilecek zafiyetleri önlemeye yardımcı olur. Siz de merkezi güvenlik protokolleri üzerinden tüm IoT cihazlarını tutarlı bir güvenlik katmanı ile koruyabilirsiniz.
Yönetim Kolaylığı
Merkezi kontrol için özel olarak tasarlanan SD-WAN arayüzü, BT hizmet yönetimi anlamında da büyük kolaylıklar sunar. Farklı lokasyonlara dağılmış IoT ağlarını sistem arayüzünden rahatlıkla takip edebilirsiniz. Bant genişliği ayarlama, trafik takibi, cihaz kontrolü ve ağ konfigürasyonu benzeri işleri sistem yönetici panelinden üstlenebilirsiniz. Güvenlik taraması, yetkilendirme veya IoT cihazlarına gerekli kaynakların ayrılması gibi süreçleri de uzaktan kontrol edebilirsiniz.
Maliyet Verimliliği
Mevcut ağ kaynaklarının optimum şekilde kullanımını esas alan SD-WAN çözümleri, minimum operasyonel maliyet ile ağ yönetimini gerçekleştirmeye olanak tanır. Bant genişliğini, IoT cihazlarının konumuna, kapasitesine ve özelliklerine uygun olarak ayarlayabilirsiniz. Sistem optimizasyonu sonrası boşta kalan bulut alanları da statik sayfalar veya web hosting için tahsis edebilirsiniz.
Sürekli Bağlantı Olanağı
Otomatik yük devretme özelliğine sahip olan SD-WAN ağları, bağlantı arızası veya güç kaybı durumlarında dahi IoT cihazlarına kesintisiz veri aktarımı sağlar. İş akışında kayıplar yaşamadan ve stabil şekilde üretime devam edebilmeniz mümkün olur. SD-WAN ağlarının LTE veya MPLS gibi çoklu bağlantı teknolojilerini desteklemesi ise tek noktadan kaynaklanan hata risklerini en aza indirir.
SD-WAN ile Nesnelerin İnterneti (IoT) Nasıl Bir Arada Kullanılır?
SD-WAN ile nesnelerin internetini bir arada kullanmak ağ güvenliğini, performansını ve ölçeklenebilirliğini ciddi anlamda yükseltir. SD WAN IoT çözümlerini bir arada kullanmak için ise belli sistem entegrasyonlarına ihtiyaç vardır. IoT cihazlarına uygun ağ tasarımı sayesinde sistemlerin yapılandırılmasını ve güvenlik protokollerinin sağlanmasını, yazılım tabanlı geniş alan ağının esnekliğinden yararlanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Yazılım tanımlı geniş ağ mimarisi, uç noktası bağlantı birimleri üzerinden tasarlanabilir. Arabirim noktası vazifesi üstlenen uç cihazlar, IoT cihazları ile merkezi veri birimleri arasındaki trafiği yönetir. SD-WAN ile hem IoT trafiğini diğer ağ trafiğinden izole edebilir hem de veri güvenliğini en üst seviyede koruyabilirsiniz. IoT cihazlarını kullanabilmek için yerel, merkezi veya bulut tabanlı hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
Makine ve cihaz sayısına uygun olarak dağıtılan SD-WAN uç cihazları, mevcut ağ veya bulut sistemlerine entegre edilebilir. MPLS ya da geniş bant gibi çoklu bağlantı seçenekleri üzerinden yapılandırılan cihazlar, kesintisiz veri iletiminin temelini oluşturur. IoT ağının veri iletimi için tamamen esnek ve çok yönlü bir bağlantı kurulmuş olur. Sistem, en verimli ve güvenilir yolu takip ederek sorunsuz bir şekilde çalışır.
BT uzmanlarınız ağ yapılandırma ve optimize etme görevlerini sistem arayüzü üzerinden manuel ya da otomatik olarak yönetebilir. Altyapı oluşturduktan sonra geniş ağ bağlantıları IoT trafiğine yön verecek şekilde düzenlenebilir. IoT uygulamalarının kapasitesine ya da ihtiyaçlarına göre optimize edilebilen Ağ İletişimi Hizmet Kalitesi (QoS) de kritik verilerin önceliklendirilmesine yardımcı olur.
Geniş ağ trafiğini yazılım desteği ile en uygun kanallara yönlendirmek, gecikmeleri en aza indirerek güvenliği korumanızı ve dinamik kanallara geçiş yapabilmenizi sağlar. Modern bulut ve SD-WAN çözümlerinden etkili bir şekilde yararlanarak ağ performansını önemli oranda geliştirebilirsiniz. SD-WAN ve IoT entegrasyonları sayesinde yüksek performanslı, güvenli, kullanımı kolay ve ölçeklenebilir ağ sistemleri oluşturabilirsiniz.
Neden IoT Uygulamalarında SD-WAN Çözümlerine Yer Verilir?
IoT'in trafik koşullarına göre optimize edilen SD-WAN ağları, geleneksel geniş alan ağlarına göre daha fazla uyarlanabilirlik sunar. Kurumsal altyapı için önemli bir esneklik anlamına gelen SD-WAN, IoT cihazlarını veri merkezlerine bağımlı olmaktan kurtararak çok daha esnek ve güvenilir olan bulut kaynaklara yönlendirir. Yazılım tanımlı rotaların esnekliği sayesinde IoT cihazlarının bağlı olduğu uygulamalar da sorunsuz ve akıcı bir şekilde kullanılabilir.
Siz de kurumsal altyapı ihtiyaçlarınız için Vodafone Business’ın sunduğu yüksek performanslı SD-WAN ve bulut çözümlerine geçiş yapabilir, iş akışını kesintiye uğramadan yönetmenin ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.
Kullandığı ürünler
Diğer haberler