Modern Şirketler Neden SD-WAN İhtiyacı Duyar?

Modern Şirketler Neden SD-WAN İhtiyacı Duyar?

Şirketlerin günümüz çağına ayak uydurmasını sağlayan yapay zeka teknolojileri oldukça çeşitlidir. SD-WAN da son yıllarda popülaritesini arttıran yapay zeka teknolojilerinden biridir. Hatta siz de “Kurumsal için SD WAN neden önemlidir?” sorusu ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Kullanımıyla birlikte işletmenizin gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olan SD-WAN teknolojisini, altyapı verimliliğini artırmak için özellikle tercih edebilirsiniz.

 

SD-WAN çözümlemesi kullanarak çoklu lokasyonların komplike şebeke ihtiyaçlarını daha kolay yönetebilirsiniz. Bu kapsamda fiziksel kaynak bulundurma çözümlemesine benzer şekilde şirket ağlarınızı esnek ve akıllı hale getirmek mümkündür. Bunun beraberinde SD-WAN teknolojisi, uzak mesafede bulunan farklı ofislerin birbiri ile erişimini kolaylaştırmasıyla da dikkat çeker. Hatta kurumsal şebekenin daha izlenebilir hale gelmesi için büyük destek sunar.

SD-WAN Nedir?

Sanal bir WAN çözümlemesi olan SD-WAN, Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı olarak tanımlanır. Açılımı Software Defined Wide Area Network olan SD-WAN, hizmet kapsamında esnek ve yapılandırılabilir WAN ağını tanımlayan bir teknolojidir. İşletmelerin altyapısını bulut tabanlı uygulamalar ile tek bir merkezden yönetir, şirketler için önem taşıyan yeni nesil bir bağlantı çözümü olarak dikkat çeker.

 

SD WAN kurumsal şirketlerin verimliliği artırmak için geniş kapsamlı bir hizmet sunar. Bu bağlamda şirketlere ait verileri ve uygulamaları, hem daha güvenli hem de verimli bir şekilde uzak lokasyonlara arasında kesinti yapmadan dağıtır. Performansı, maliyeti, avantajları, güvenilirliği ve esnekliği ile ihtiyaç duyulan verimi sunar. Birden çok şubeye ait olan IT altyapılarının da merkezi yönetimini sağlar.

 

İş sürekliliğinin sağlanması için de önemli bir paya sahip olan SD-WAN teknolojisi, işletmede hitap edecek şekilde güvenli ve yedekli bir ağ sunar. Sahip olduğu teknoloji sayesinde, işletmelerin faaliyetlerini herhangi bir kesinti yaşamadan sürdürmesine yardımcı olur. Hatta olası kesinti ve arızalarda doğrudan devreye girerek hızlı tespit sağlar. Sadece tespitle sınırlı kalmaz, aynı zamanda sorunun çözülmesi için de destek sağlar.

SD-Wan Çeşitleri

SD-WAN teknolojisinden maksimum verim almanız için çeşitlerini öğrenmeniz ve daha detaylı bilgi edinmenizde fayda vardır. Böylelikle işletmenizdeki ağ trafiği için en iyi yolun ne olduğunu belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte verimlilik artacağı için şirketinizin sürdürülebilirliği, esnekliği ve güvenliği daha kolay şekilde sağlanır. İşletmenize ilk günden itibaren kolaylık sağlayan bu SD-WAN çeşitleri ise şunlardır:

 

  • Esnek Trafik Yönetimi
  • Politika Odaklı Merkezi Yönetim
  • WAN Sanallaştırma
  • Uç Bağlantı Soyutlama

 

SD-WAN teknolojisinin özelliklerine göre SD-WAN mimarisi çeşitleri de değişir. Böylelikle işletmenizin ağ yönetimi konusunda beklentilere doğrudan karşılık bulmanız mümkündür. SD-WAN mimarisi çeşitleri ise şunlardır:

 

  • Bulut Özellikli SD-WAN: Bulut ağ geçidinin doğrudan büyük bulut sağlayıcılarına bağlanmasıdır. Böylelikle bulut uygulamasının hem performansı hem de güvenirliği artış gösterir. Kullanımı için ise açık internet bağlantısına ihtiyaç duyulur.
  • Bulut Özellikli Artı Omurga SD-WAN: İşletmelerde SD-WAN cihazına fiziksel olarak yer verilmesidir. Bu cihaz şirket sitesini, sağlayıcının bulunduğu en yakın ağ noktasında bağlayarak hizmet verir. Bu sayede WAN trafiği ilk etapta omurga üzerinden çalışır ve şirket uygulamalarının performansının artmasına yardımcı olur. Hatta tercihe göre diğer şubeler arasındaki iletişimi de kurar.
  • Kuruluş Özellikli SD-WAN: Daha küçük ve yerel kurumların tercih ettiği bir SD-WAN mimarisidir. Kurumlara bir SD-WAN kutusu yerleştirilerek site içindeki trafiğin şekillenmesi sağlanır. Bu kapsamda veri merkezlerini, uzak konumları ve yazılım uygulamalarının birbirine bağlanmasına yardımcı olur. Bant genişliği yüksek olduğu için beklentilere doğrudan karşılık verir.

SD-WAN Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

SD-WAN teknolojisini yakından tanıyarak “SD WAN neden gereklidir?” sorusunu daha kolay şekilde cevaplayabilirsiniz. Şirketinizin dijital dünyada gelişmesine, tanınmasına ve güçlenmesine yardımcı olan SD-WAN teknolojisi, sanal kaynak bulundurma konusunda tercih edebileceğiniz yöntemlerden biridir. Kullanımı için ise belli bir kurulum aşamasından geçilir. Bu aşamalar SD-WAN paketine göre değişebilir. Genel detayları ile SD-WAN kurulumu şu şekildedir:

 

  1. Öncelik, işletmenizin ağ ihtiyacının belirlenmesine verilir. Bunun için ise mevcut ağ altyapısı her detayıyla değerlendirilir. Böylelikle hangi sorunların çözülmesi gerektiği belirlenir.
  2. Şirketinizin ihtiyacına uygun sağlayıcının seçilmesi için SD-WAN çözümlemeleri üzerine geniş kapsamlı bir araştırma yapılır. Yapılar araştırmalar kapsamında sağlayıcının sunduğu destek hizmetleri, fiyat modellendirmeleri ve özellikleri dikkate alınarak değerlendirilir.
  3. Şirketinize göre belirlenen SD-WAN çözümlemesine uygun olan tüm yazılım ve donanımlar temin edilir. Bunlar yönetim konsolu, ağ izleme araçları, güvenlik cihazları gibi ihtiyaçlardır.
  4. Temin edilen yazılım ve donanımlar, şirket ağınızın ihtiyacına göre yapılandırılır. Bu aşamada güvenlik ayarları, performans ölçütleri ve yönlendirme politikaları belirlenir.
  5. Yapılandırmanın ardından kurulum gerçekleşir ve test aşamasına geçilir. Performans ve güvenliğin yanı sıra tüm trafik akışı bu test aşamasında kontrol edilir, tespit edilen hatalar düzeltilir. Ardından SD-WAN teknolojisi, şirketiniz için devreye alınır.

SD-WAN Kullanım Avantajları Nelerdir?

İşletmeniz için SD-WAN kullanımı, diğer BT hizmet yönetimi modelleri gibi çeşitli avantajlar sunar. İşletmenize pek çok alanda fayda sağlayan SD-WAN çözümlemesinin sunduğu bu avantajlar ise aşağıda belirtildiği şekildedir:

1.   İşlemleri Basitleştirir

SD-WAN teknolojisi, ağ yönetimini kolaylaştırdığı için işlemleri basitleştirir. Özellikle yönetim işlemlerini tek bir merkez üzerinden yönetmesi ile size pratiklik kazandırır.

2.   Çoklu Bulut Ortamlarını Güçlendirir

Mevcut ağ trafiğini daha efektif şekilde yöneten SD-WAN teknolojisi, çoklu bulut ortamlarının güçlenmesini sağlar. Böylelikle şebeke performansı da doğrudan artar. Hatta cihazlar arasında veri transferi öncekine oranla daha hızlı şekilde gerçekleşir.

3.   Kullanıcı Deneyimini İyileştirir

SD-WAN teknolojisi, bulut tabanlı çözümleri destekleyerek, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve daha güçlü bir ağ yönetimi sunar. Böylece bulut tabanlı uygulamaların şirket ağınıza bağlanması kolaylaşır.

4.   Maliyeti Azaltır

Fiziksel cihazların kullanım oranını azaltan SD-WAN teknolojisi, ağ yönetim maliyetini azaltır. Böylelikle şirket giderlerinizin azalmasına yardımcı olur. Hatta şirketinizde daha az personel ile operasyonları yönetebilirsiniz.

5.   Güvenliği Daha Üst Seviyeye Çıkarır

SD-WAN teknolojisi, şirketiniz için güvenli olmayan bağlantıları engelleyerek güvenliği saha üst seviyeye çıkarır. Ağ trafiğini düzenleyerek güvenliği artırır ve olası siber saldırılara karşı şirket ağınızın korunmasına yardımcı olur.

6.   Tek Yönetim Düzlemi

SD-WAN teknolojisi, tek yönetim düzlemi ile merkezi bir kontrol noktası kullanır. Böylelikle ağ yönetiminde esneklik elde edilir. Esneklikle birlikte performans ve kaynakların kullanımı optimize edilebilir.

İşletmeler için SD-WAN Neden Önemli?

Çevrimiçi toplantıları ve uzaktan çalışma sistemini kolaylaştırması sebebiyle işletmeler için SD WAN tercih etmek büyük önem taşır. Bu kapsamda farklı ihtiyaçlara, beklentilere ve bütçeye hitap eden SD-WAN çözümleri ile sizin şirketinizin de gelişmesi sağlanabilir. Böylelikle her geçen gün artan bant genişliği taleplerine rağmen şirketinizin bütçesini koruyabilirsiniz. Çünkü SD-WAN teknolojisi ile avantajlı şekilde daha az maliyete, yüksek verimlilik sağlayan kurumsal altyapı çözümleri elde etmek mümkündür.

 

SD-WAN teknolojisi kullanan işletmelerde ağ yönetim maliyeti azalırken güvenlik ve verimlilik artmaya devam eder. Hatta bu kapsamda çoklu lokasyona sahip olan şirketlere rekabet avantajı kazandırır. Siz de Vodafone ayrıcalıklarıyla sunulan bulut platform çözümleri arasından şirketiniz veya işletmeniz için en uygun ürünü bulabilirsiniz. Vodafone SD-WAN çözümlerini detaylı olarak inceleyebilir ve hemen başvurunuzu yapabilirsiniz.