Sosyal Medya Günü ve Sosyal Medyanın Tarihi

10 Mart 2023

Sosyal Medya Günü ve Sosyal Medyanın Tarihi

Hayat içerisinde, ister önem isterse sağladığı avantajlar açısından pek çok şeyin değişimine tanıklık ediyoruz. Bunlardan biri şüphesiz ki internet. İnternet, önemli yardımcıları hayatımıza katmakla beraber, birçok eğlence unsurunu da keşfetmemize yardımcı oldu. Tüm bu ve bunun gibi günlük hayatın parçası haline dönüşen eylemleri ise sosyal medya yardımı ile gerçekleştirdi.

 

Sosyal Medya Günü varlığı ile halihazırda önemini vurgulamakta. Özgür ve bağımsız bir alan olarak tanımlanan sosyal medya mecrası, birçok kişi için önemli bir kazanç kapısı haline geldi. Kitap okumak, yeni bir dil öğrenmek, film, dizi gibi içerikler izlemek ve en önemlisi tabii ki sosyalleşmek için ihtiyaç duyulan her şey sosyal medyada. Kişilerin tek bir video, fotoğraf veya yazı ile milyonlara ulaştığı sosyal medyayı sizler için inceledik. Sosyal medya tarihi ve önemi hakkında merak ettiklerinize yanıt bulmak için yazının devamını okumanız yeterli.

 

​​Sosyal Medya Günü

 

Sosyal medyayı bu kadar önemli kılan, sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisi mi yoksa insanların sosyal medyaya etkisi mi? Sosyal medyanın önderlerinden biri Twitter. Twitter üzerinden kişiler, belli bir karakter sınırı dahilinde düşündüklerini yazarak başkaları ile paylaşabiliyor. Bu paylaşım, ülke içerisinde yaşanan doğal afet gibi durumlarda, toplu şekilde hareket etme imkanı sunuyor. Aile fertleri ile istenilen zaman iletişime geçilmesini sağlayan sosyal medya platformları, mesafeleri ortadan kaldırıyor. Pazarlamacılar ürünlerini veya hizmetlerini kolaylıkla kişilere tanıtma imkanı buluyor. Bu açılardan bakıldığında sosyal medyanın duvarları yıkan bir nosyon olduğu söylenebilir. Dünya genelinde kullanılan sosyal medya, tam da bu nedenden ötürü özgürlük ile bağdaştırılıyor. Sosyal medyanın sağladığı bu bağımsızlığı kutlamak için ise 2010 yılından beri Dünya Sosyal Medya Günü kutlanıyor.

 

Sosyal Medya Günü Ne Zaman?

 

Dünya’nın neredeyse her yerinde çeşitli etkinlikler ile kutlanan Sosyal Medya Günü, herkesi bir beklenti içerisine sokuyor. Pek çok sosyal medya platformunda bu kutlamalara özel adımlar atılıyor. Bazı oyunlar, kullanıcılarına ödüller verirken, bazı platformlar canlı sohbetlere ev sahipliği yapıyor.Her yaştan ve kesimden insana hitap etmeyi başaran kutlama etkinlikleri, her sene katılımcı sayısını da artırıyor. Peki, yılın merakla beklenen tarihlerinden biri olan Sosyal Medya Günü ne zaman? Sosyal Medya günü, 2010 yılından beri, 30 Haziran gününde kutlanıyor. Yaz ayında yapılan kutlamalar, ünlü rekabetçi oyunların etkinlikleri, söyleşiler ve konserler ile katılımcılara sosyalleşme imkanı da tanıyor.

 

Sosyal Medyanın Tarihi

 

Sosyal medya bir anda hayatımıza giren bir kavram değil. Doksanlı yılların sonuna doğru tanışılan sosyal medya, yavaş yavaş insanlar üzerindeki etkisini artırdı. Yıllar içerisinde pek çok alternatif ile donatılan sosyal medya, kişilere kendileri için ideal olanı seçme şansı sundu. Sosyal medyanın önemi, tarihine olan ilgiyi de artırdı. Sosyal medyanın tarihi, birçok kişi için merak konusu. Sosyal medyanın günümüzdeki haline gelene kadar geçtiği yolları sizler için listeledik;

 

- 1997 yılında kişilere sunulan ilk sosyal medya platformu Sixdegrees, kişilere yeni bir kapı araladı. Bir web sitesi olan Sixdegrees üzerinden kişiler, arkadaşlarını ve aile üyelerini listeleyebiliyordu. Aynı zamanda kişisel profiller kurulabilen web sitesinde, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi yer alıyordu.

- İlk modern sosyal medya platformu için akıllara tek bir isim geliyor. Oda, Friendster. 2020 yılında kullanıma açılan web sitesi, kişilerin sosyalleşmesi için özel olarak tasarlandı. Asya’da milyonlar tarafından kullanılan web sitesi, uzun süre popülerliğini korudu.

- LinkedIn, sosyal medyanın oluşumundan beri hayatımızda olan sitelerden biri. Zaman içerisinde gelişerek varlığını korumayı başaran site odaklı ilk sosyal medya platformu olarak kabul edilebilir.

- 2004 yılında Facebook ile aynı anda kişilere sunulan MySpace, piyasaya büyük bir ivmeleme yakaladı. Kişilerin, müziklerini yayınlamalarını sağlayan MySpace sayesinde kullanıcılar, milyonlara ulaşma imkanı buluyordu.

- Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan YouTube, 2005 ilk defa dünyaya sunuldu. Aynı oranda kullanıcı sayısına sahip olan Twitter ise 2006 yılında hayata geçirildi.

- Instagram 2010 yılında kişiler ile buluşturuldu. Hızlı şekilde büyümeyi başaran Instagram, ilk birkaç ay içinde bir milyonun üzerinde kullanıcı kazandı.

- Pek çok kişinin telefonunda yer alan Snapchat, ilk olarak 2011 yılında varlığını duyurdu. Kişilerin fotoğraflarını paylaştığı sosyal medya platformu aynı zamanda sosyalleşme aracı olarak da tercih ediliyor.

- Sosyal medya liderleri arasına kısa sürede çıkmayı başaran güncel bir sosyal medya platformu var. O da, TikTok. Uygulama şeklinde sunulan sosyal medya platformu 2016 yılında kişilere sunuldu. Fotoğraf ve video paylaşımı yapılan TikTok, milyonlarca kullanıcıya sahip.

 

Sosyal Medyanın Gelişimi ve Popülerleşmesi

 

Sosyal medya üzerinden yapılan eylemler analiz edildiğinde sosyal medyanın büyüyen gücü daha net anlaşılabiliyor. Kutlanmayı hak eden sosyal medya nosyonu genele hitap etmeyi başarıyor.

 

Sosyal medya inceleme konuları arasında yer alıyor. Çünkü, sosyal medyanın yaygınlaşması bazı kuralların yıkılıp yerine yenilerinin gelmesine yol açıyor. Örneğin, haberleşme platformu üzerindeki kayıtlar, bazı durumlarda mahkemelerde delil olarak kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra, sosyal medya kişiler arasındaki duvarları da yıkmayı başarıyor. Çünkü, sosyal medya aracılığı ile kişiler takipçilerine kendi hayatlarından kareler paylaşıyor. Aynı zamanda uygulamaların pratik arayüzleri, kullanılabilirliğini artırıyor. Komplike olmayan tasarımlar ve genele hitap eden bir anlayış, milyonları tek bir uygulamada birleştirebiliyor.

 

Sosyal medya popülerliği giderek artan bir nosyon. Çünkü sosyal medyanın inşasında atılan her adım bir öncekinden fazla kişiye ulaşmak ve daha iyi bir versiyon ortaya çıkarmak içindi. Bu nedenle, sosyal medya gelişimi hızlanarak devam ediyor. Var olan platformlardan duyulan beklentileri baz alarak oluşturulan yeni platformlar da sosyal medyanın popülerliğini artırıyor. 

 

Sosyal Medyanın Günümüzdeki Önemi

 

Sosyal medyanın önemi farklı açılardan incelenmelidir. Çünkü sosyal medya kişi bazlı fayda sağlamanın yanında, kurumlar için de çeşitli avantajlar sunmaktadır. Kişilerin günlük yaşantısını daha kolay ve daha eğlenceli bir hale getiren sosyal medya, bu nedenlerle oldukça popüler. Bunun yanı sıra, dijitalleşen dünyada, kurumların varlıklarını sürdürmelerinde en büyük destekçi de sosyal medya. Sosyal medya, kurumlara, sahip oldukları ürün ve hizmeti sunma şansı veriyor. Hem de gelişen teknoloji sayesinde, yalnızca ülke genelinde değil, aynı zamanda dünyada. Kişilere de aldıkları hizmet veya üründen duydukları memnuniyet oranını paylaşma şansı veriyor. ‘’Sosyal medya neden önemli?’’ sorusuna kısaca şu şekilde de yanıt verilebilir. Sosyal medya, tek taraflı medyayı karşılıklı iletişim aracına dönüşen bir nosyon haline getirdi. Bu sayede de kişiler, farklı kişilerle rahatlıkla etkileşim içerisine girme imkanı buldu.

 

Müzik dinlemek için Spotify, Number1, Karnaval veya PowerApp kullanıyor olabilirsiniz. Aynı anda birden fazla iletişim uygulamasını tercih ediyor veya farklı platformlardan benzersiz içeriklerin tadını çıkarıyor olabilirsiniz. Birbirinden popüler ve sevilen uygulamaları sınırsız internetle kullanmak için tek yapmanız gereken Vodafone Redli olmak. Vodafone Red Sınırsız Uygulamalar ile internet sınırına son.